Informatie over Dakkapellen

Wilt u uw zolder wat ruimer maken? Wilt u er een (kinder)kamer of kantoorruimte creëren? Het plaatsen van een dakkapel is daarbij een goede uitkomst. Het vergroot de ruimte en het daglicht bereikt de kamer beter. Voordat u een dakkapel laat plaatsen, moet u het één en ander weten. Welk materiaal kan er gebruikt worden? En, is er een vergunning nodig voor de plaatsing van een dakkapel? Wij willen u graag helpen! Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u op een rijtje gezet.

Voordelen van een dakkapel

Het plaatsen van een dakkapel kan u een meerwaarde van uw huis opleveren. Bij plaatsing van een dakkapel wordt er in principe een extra ruimte gecreëerd. Voorheen bestond uw zolder uit een schuin dak. Zonde van de ruimte, want deze ruimte is niet beloopbaar. Door de plaatsing van een dakkapel wordt de ruimte meer benut. Het schuine dak verdwijnt waardoor de ruimte beloopbaar wordt. Een extra bijkomend voordeel is dat er meer licht en frisse lucht de kamer binnen kan komen. Een dakkapel is dus een goede investering voor nu, maar ook voor later. Indien u uw huis in de toekomst gaat verkopen, wordt een dakkapel vaak als positief ervaren door potentiële kopers.

Heb ik een vergunning nodig?

In sommige gevallen is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen. In andere gevallen is dat niet nodig. Bij het plaatsen van een dakkapel moet u zich altijd aan de daarvoor bedoelde regels houden. Zo mogen uw buren geen last hebben van de te plaatsen dakkapel. Ook moet de dakkapel bij de omgeving passen.

In de meeste gevallen heeft u geen bouwvergunning nodig bij het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van uw huis. Wanneer de dakkapel aan de voorzijde (of zijkant wanneer het een hoekhuis betreft) van het huis geplaatst wordt, is het verkrijgen van een bouwvergunning vaak wel geëist. Dit komt doordat de voorzijde van een huis vaak aan een openbare ruimte, zoals een weg, grenst. Als daar een dakkapel geplaatst wordt heeft dat gevolgen voor deze omgeving.

Dakkapel plaatsen zonder vergunning?

Wanneer u aan de onderstaande eisen voldoet heeft u geen bouwvergunning nodig bij het plaatsen van een dakkapel:

  • De dakkapel wordt op een bestaand huis geplaatst. Indien u nog bezig bent met de bouw van uw huis dient u wel een bouwvergunning aan te vragen;
  • De dakkapel wordt aan de achterzijde van uw huis geplaatst;
  • De dakkapel heeft een platdak;
  • De ruimte tussen het gebouw en de voorgevel dient meer dan 1 meter te bedragen;
  • De dakkapel dient ondoorzichtige zijwanden de hebben;
  • De dakkapel dient niet hoger dan 1,50 meter te zijn;
  • De dakkapel dient minimaal 0,50 meter onder de nok te blijven;
  • De dakkapel mag niet op woningen worden geplaatst die niet vast bewoond worden, zoals vakantiewoningen.
  • De dakkapel mag niet geplaatst worden op tijdelijke woningen.
  • Monumentale gebouwen komen niet in aanmerking voor het plaatsen van een dakkapel.

Materialen

De meest voorkomende materialen die worden gebruikt voor dakkapellen zijn hout en kunststof. In de tabel hieronder worden de voor- en nadelen voor u opgesomd:

Houten dakkapel

Voordelen Nadelen
  • De levensduur wordt bepaald door het onderhoud aan de dakkapel. Het is van belang dat het hout niet gaat rotten;
  • Hout heeft een natuurlijk uitstraling;
  • Gemakkelijk in een andere kleur te schilderen;
  • Kan ter plaatse gefabriceerd worden.
  • Kunststof is vaak nauwelijks meer te onderscheiden van echt hout, vooral op deze hoogte is dat lastig;
  • Jaarlijks terugkerende onderhoudswerkzaamheden;

Houten dakkapel

Voordelen Nadelen
  • De levensduur bedraagt ongeveer 50 jaar;
  • Weinig onderhoudswerkzaamheden;
  • Verkleuring komt nauwelijks voor;
  • Brandbestendig;
  • Verkrijgbaar in vele kleuren en motieven.
  • De dakkapel een andere kleur geven is lastig. Kunststof is lastig beschilderbaar;
  • Bij schade is kunststof moeilijk te herstellen.

Maar er komt meer bij kijken. U moet niet vergeten dat het ook van belang is om voor een goed glassoort en hang- en sluitwerk te kiezen. Dit is belangrijk voor de kwaliteit en de levensduur van uw dakkapel. Zie er op toe dat uw materialen voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Tip: Vraag verschillende offertes aan!

Omdat er vaak veel verschillen zitten tussen dakkapellen en de aanbieders daarvan, is het belangrijk om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier kunt u vergelijken en een goede keuze maken. Bij Dakkapellenvergelijker.nl kunt u snel en eenvoudig verschillende offertes aanvragen. Online bepaalt u van welke aanbieders in uw eigen regio u een offerte wilt inzien. Doe het nu nog, zodat u weet waar u aan toe bent!

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het plaatsen van een dakkapel?

Dit is natuurlijk van een aantal factoren afhankelijk. Over het algemeen duurt het plaatsen van een dakkapel 1 hele dag. Voor exactere informatie kunt u bij uw leverancier terecht.

Bestaat er veel kwaliteitsverschil onder de aanbieders?

Er bestaat altijd kwaliteitsverschil. Daarom is het vaak aan te raden om te vragen of u een sample mag bekijken van verschillende aanbieders.

Moet ik iets aan mijn verzekering veranderen?

De waarde van uw huis zal stijgen na de plaatsing van een dakkapel. Dit heeft als gevolg dat wanneer er schade aan uw huis is, er meer uitbetaald zal moeten worden. Daarom wordt u aangeraden om aan uw verzekeringsmaatschappij door te geven dat u een dakkapel heeft geplaatst.

Hoe kan ik mijn dakkapel financieren?

De mogelijkheid bestaat om uw huidige hypotheek te verhogen. Een andere optie is om een extra hypotheek te nemen. U mag de hypotheekrente aftrekken van de belasting omdat het plaatsen van een dakkapel wordt gezien als uitbreiding van uw huis. Het beste kunt u zich voor meer informatie richten tot uw hypotheekadviseur.